Skip to main content
Introductie

Deze studie benadrukt verschillende kenmerken en beperkingen die moeten worden overwogen om de lezer in staat te stellen onze bevindingen beter te begrijpen. Allereerst is het belangrijk op te merken dat meta-analyses sterk worden beïnvloed door de opgenomen studies, wat het selecteren van volledig geschikte studies bemoeilijkt, vooral op het gebied van interventies met lichaamsbeweging. Hoewel we ons richtten op het opnemen van vergelijkbare proeven die de juiste aard van WB-EMS vertegenwoordigden, met WB-EMS als de dominante agent, kan onze inclusiestrategie in sommige gevallen hebben gefaald. Dit geldt met name voor studies met specifieke co-interventies zoals bariatrische chirurgie of energiebeperking, die mogelijk van invloed zijn geweest op de lichaamssamenstelling.

Ten tweede hebben we geen subanalyses uitgevoerd om het meest veelbelovende WB-EMS-protocol te bepalen, gezien de variabiliteit tussen studies en het feit dat er waarschijnlijk geen ‘one-size-fits-all’-protocol is voor WB-EMS. Bovendien moeten geavanceerde veiligheidsaspecten worden overwogen, met name bij het toepassen van WB-EMS op oudere of kwetsbare groepen, gezien de potentiële risico’s van hoge impulsintensiteiten en frequente toepassingen.

Ten derde is het belangrijk op te merken dat we niet geloven dat weerstandsoefeningen en WB-EMS als concurrerende trainingsmethoden moeten worden beschouwd, maar eerder dat WB-EMS een tijdsefficiënte en gewrichtsvriendelijke optie kan zijn om weerstandsoefeningen te intensiveren. We hebben echter geen directe vergelijking tussen beide methoden gemaakt in deze context.

Tot slot moeten we ons bewust zijn van de beperkingen met betrekking tot de generaliseerbaarheid van onze resultaten, vooral omdat onze data voornamelijk betrekking hebben op gematigd tot oudere, ongetrainde of niet-atletische groepen. Het is belangrijk om verder onderzoek te doen naar optimale WB-EMS-protocollen voor verschillende uitkomsten en doelgroepen, waaronder specifieke aandoeningen zoals multiple sclerose, diabetes mellitus en geselecteerde vormen van kanker. Daarnaast moeten de langetermijneffecten en de combinatie van WB-EMS met andere interventies verder worden onderzocht.

In conclusie biedt deze studie verdere ondersteuning voor de positieve effecten van WB-EMS op spiermassa en spierkracht, maar niet op totaal lichaamsvetmassa, vooral bij niet-atletische volwassenen. Er is echter meer onderzoek nodig om de effectiviteit van WB-EMS in verschillende populaties en voor verschillende uitkomsten te bevestigen.

Auteur(s)

Wolfgang Kemmler, Mahdieh Shojaa, James Steele, Joshua Berger, Michael Fröhlich, Daniel Schoene, Simon von Stengel, Heinz Kleinöder and Matthias Kohl

Datum van uitgave

26 februari 2021

Link naar artikel

Om het volledige artikel te lezen, klik hier

Leave a Reply

× Neem direct contact op!