Skip to main content
Introductie

Het concept van gezondheid en schoonheid is in de loop der tijd gevarieerd, maar over het algemeen is een slank en gespierd lichaamsbeeld altijd een norm geweest. Net als bij veel andere kwesties, is lichaamsbeeld een zorg geworden in onze samenleving. Het lichaamsbeeld verwijst naar de perceptie van de lichaamsgrootte en het uiterlijk van een persoon, evenals de emotionele reacties hierop. Onderzoek heeft aangetoond dat het lichaamsbeeld een multidimensionaal concept is dat verwijst naar de percepties en attitudes van een persoon, inclusief gevoelens, gedachten en gedrag met betrekking tot hun eigen lichaam en uiterlijk.

Een aspect van het attitudinale lichaamsbeeld is de lichaamstevredenheid of ontevredenheid. Negatieve opvattingen over obesitas zijn geïnternaliseerd in onze samenleving, waarbij velen geloven dat zwaarlijvige mensen onaantrekkelijk zijn, psychologisch beperkt of medisch ziek. Obesitas, vaak veroorzaakt door een zittende levensstijl en een onevenwichtige voeding, wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hart- en stofwisselingsziekten, evenals problemen met de bloedvaten. Abdominale obesitas, voornamelijk gezien bij mannen, is een bijzonder gevaarlijke factor die kan leiden tot ernstige complicaties zoals hart- en metabole ziekten.

Fysieke activiteit, gecontroleerde voeding, anti-obesitasmedicatie en liposuctie zijn belangrijke modaliteiten in de behandeling van obesitas, waarbij regelmatige lichaamsbeweging al lang bekend staat om het verhogen van de stofwisseling en het verminderen van vetmassa, wat bijdraagt aan een positiever lichaamsbeeld en zelfrespect. Een nieuwe benadering die recentelijk aandacht heeft gekregen, is Whole-Body Electromyostimulation (WB-EMS), die een soortgelijk effect als lichaamsbeweging biedt door kunstmatige samentrekkingen op te wekken met behulp van elektrische stromen. WB-EMS is efficiënt in tijd en minder belastend dan lokale elektromyostimulatie, waardoor het goed wordt ontvangen door zowel niet-sporters als atleten.

Hoewel er enig bewijs is dat WB-EMS gunstige effecten heeft op de lichaamssamenstelling, biomarkers en spiermassa of -kracht, zijn er nog maar weinig studies die deze voordelen duidelijk aanpakken. Deze studie onderzoekt de effecten van verschillende impulsintensiteiten van WB-EMS op psychologische en fysieke condities bij gezonde jonge mannen, met als doel een beter begrip te krijgen van de impact van deze technologie op het lichaamsbeeld, de lichaamssamenstelling en zelfrespect.

Auteur(s)

Kangho Kim, Denny Eun and Yong-Seok Jee

Datum van uitgave

25 februari 2021

Link naar artikel

Om het volledige artikel te lezen, klik hier

Leave a Reply

× Neem direct contact op!