Skip to main content
Introductie

Het onderzoek naar hele lichaamselektromyostimulatie (WB-EMS) vertegenwoordigt een groeiend interessegebied vanwege de potentieel tijdbesparende en gewrichtsvriendelijke aard van deze trainingsmethode. In vergelijking met lokale neuromusculaire elektrostimulatie (NEMS) technologieën, onderscheidt WB-EMS zich door het gebruik van ten minste zes stroomkanalen, waardoor alle belangrijke spiergroepen worden betrokken met specifieke impulsintensiteit. Deze benadering suggereert een brede en doelgerichte stimulatie van verschillende spiergroepen, wat een veelzijdige aanpak biedt voor spierontwikkeling en verbeterde fysieke conditie.

Echter, de potentieel negatieve aspecten van overmatige WB-EMS-toepassing, vooral na intense initiële sessies, mogen niet over het hoofd worden gezien. Ernstige spierschade en rhabdomyolyse zijn gerapporteerd als gevolgen van dergelijke excessieve toepassingen. Dit benadrukt de noodzaak van het nauwgezet volgen van trainingsrichtlijnen en het vermijden van overbelasting bij deelnemers, vooral bij de eerste kennismaking met WB-EMS.

Een interessant aspect van WB-EMS is het potentieel om diepere spiergroepen en lagen te activeren, wat zou kunnen bijdragen aan de effecten op lage rugpijn. Deze diepere stimulatie kan gunstig zijn voor het verbeteren van spierkracht en stabiliteit in de kernspieren, wat cruciaal is voor het voorkomen van blessures en het handhaven van een goede lichaamshouding.

Desalniettemin blijven er vragen bestaan over de ruimtelijke verdeling van de spieractivering en de effecten op verschillende spiergroepen en lagen. Geavanceerde beeldvormingstechnieken zoals MRI kunnen een belangrijke rol spelen bij het onderzoeken van deze kwesties en het verbeteren van ons begrip van de fysiologische mechanismen achter WB-EMS.

In conclusie, terwijl WB-EMS veelbelovend lijkt als een effectieve trainingsmethode voor het stimuleren van spiergroei en het verbeteren van de algehele fysieke conditie, zijn er nog steeds enkele vragen en zorgen die moeten worden aangepakt. Door nauwkeurig onderzoek en voortdurende monitoring kunnen de potentiële voordelen van WB-EMS worden gemaximaliseerd, terwijl de risico’s tot een minimum worden beperkt.

Auteur(s)

Marina Götz, Rafael Heiss, Simon von Stengel, Frank Roemer, Joshua Berger, Armin Nagel, Michael Uder and Wolfgang Kemmler

Datum van uitgave

19 december 2022

Link naar artikel

Om het volledige artikel te lezen, klik hier

Leave a Reply

× Neem direct contact op!