Skip to main content
Introductie

Deze studie onderzocht de effecten van een WB-EMS-trainingsprogramma op bovenste ledematenkracht en lichaamssamenstelling bij matig getrainde mannen in vergelijking met traditionele weerstandstraining. Na 6 weken training werden statistisch significante toenames waargenomen in elleboogspierkracht en oppervlakte-elektromyografieamplitude in de WB-EMS-groep. Beide trainingsmethoden hadden hetzelfde effect op de lichaamssamenstelling; dat wil zeggen, geen van beide trainingsprotocollen had een significant effect op de lichaamssamenstelling. Verder bleek WB-EMS-training significant superieur te zijn aan weerstandstraining in termen van het verbeteren van de spierkracht van de elleboogbuigers.

Tijdens de verschillende trainingsessies was de naleving van het trainingsprotocol hoog in beide groepen, met een uitvalpercentage van 20%. Er werden geen significante nadelige gebeurtenissen waargenomen in de WB-EMS-groep. Desalniettemin moesten in de controlegroep twee deelnemers de training onderbreken vanwege blessures; niettemin werd geen van de blessures direct veroorzaakt door het weerstandstrainingsprotocol.

Onze resultaten tonen aan dat WB-EMS effectief is in het verbeteren van de spierkracht van de bovenste ledematen bij matig getrainde mannen. Dit is belangrijk voor het bewustzijn van de ontwikkeling van de bovenste ledematen, zoals bij mensen die lange tijd gebogen over hun bureau moeten werken. De toenames in spierkracht in de WB-EMS-groep lagen tussen de 18,67% en 23,49%, terwijl de CG ook verbeterde (van 8,16 tot 17,01%), maar de toename was significant lager dan die in de WB-EMS-groep.

Hoewel er enkele beperkingen zijn, suggereert deze studie dat WB-EMS een veelbelovende trainingsmogelijkheid kan zijn om de spierkracht op een efficiënte manier te verbeteren. Meer onderzoek moet echter gericht zijn op de fysiologische mechanismen die ten grondslag liggen aan dit effect, met name de neuromusculaire aanpasbaarheid.

Auteur(s)

Yin Qin, Hui Chen, Xiaoying Liu, Jiwei Wu and Yinxin Zhang

Datum van uitgave

9 september 2022

Link naar artikel

Om het volledige artikel te lezen, klik hier

Leave a Reply

× Neem direct contact op!