Skip to main content
Introductie

Dit onderzoek richtte zich op het identificeren en samenvatten van studies die gegevens rapporteerden over longitudinale toepassingen van Whole Body Electrical Muscle Stimulation (WB-EMS) of nauw verwante technieken die in staat zijn grote spiergebieden te stimuleren bij niet-atletische volwassen cohorten. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de toepassing van WB-EMS, inclusief aanverwante technieken zoals B-SES, veilig is gebleken in verschillende cohorten, zelfs bij patiënten met ernstige gezondheidsproblemen.

De meerderheid van de proefpersonen in de onderzoeken bestond uit ouderen, zowel mannen als vrouwen, die werden onderzocht in diverse omgevingen, waaronder ziekenhuizen, verzorgingshuizen en in de gemeenschap. Deze studies hebben aangetoond dat WB-EMS effectief kan zijn bij het verminderen van overgewicht en het verbeteren van de spierkracht, zonder noemenswaardige bijwerkingen. Het is ook veilig gebleken bij verschillende gezondheidsproblemen, zoals chronische lage rugpijn, sarcopenie, osteopenie/osteoporose, obesitas, diabetes type 2, kanker, chronische nierziekten, enzovoort.

Hoewel WB-EMS beperkte effecten heeft aangetoond op totaal of regionaal lichaamsvet, hebben veel studies aangetoond dat het een positief effect kan hebben op de algemene gezondheid en het welzijn van de deelnemers. Bovendien werd WB-EMS in sommige studies toegepast in combinatie met dieet, wat resulteerde in verbeterde resultaten met betrekking tot gewichtsverlies en spieropbouw.

Er is echter meer onderzoek nodig naar de toepassing van WB-EMS bij specifieke aandoeningen zoals hartfalen, aandoeningen van het ademhalingssysteem en cerebrovasculaire aandoeningen. Er zijn aanbevelingen gedaan voor het gebruik van WB-EMS in medische settingen, met bijzondere aandacht voor de veiligheid en kwalificaties van degenen die het toepassen.

Hoewel het onderzoek enige beperkingen heeft, biedt het waardevolle inzichten in de potentiële voordelen van WB-EMS bij verschillende populaties en onderstreept het belang van verdere studies naar de veiligheid en effectiviteit ervan. Deze bevindingen hebben implicaties voor de toekomstige toepassing van WB-EMS als een therapeutische interventie bij verschillende gezondheidsproblemen.

Auteur(s)

Miriam Beier, Daniel Schoene, Matthias Kohl, Simon von Stengel, Michael Uder  and Wolfgang Kemmler

Datum van uitgave

2 februari 2024

Link naar artikel

Om het volledige artikel te lezen, klik hier

Leave a Reply

× Neem direct contact op!