Skip to main content

Revalideren in stroomversnelling

Revalidatie na een blessure of medische ingreep kan een uitdagende en tijdrovende taak zijn. Gelukkig evolueert de wereld van fysiotherapie en revalidatie voortdurend, en nieuwe technieken worden geïntroduceerd om het herstelproces te versnellen. Een van die innovatieve methoden is EMS-training, oftewel elektrische spierstimulatie. In dit artikel gaan we dieper in op hoe EMS-training kan worden ingezet bij revalidatie en hoe het kan helpen bij het herstelproces.

Het concept van EMS-training:
Elektrische spierstimulatie (EMS) is een methode waarbij elektrische impulsen worden gebruikt om spiercontracties op te wekken. Deze impulsen bootsen de natuurlijke elektrische signalen van het zenuwstelsel na, waardoor spieren worden gestimuleerd zonder dat er externe gewichten of weerstand nodig zijn. EMS-training maakt gebruik van speciale elektroden die op de huid worden geplaatst op specifieke spiergroepen. De impulsen zorgen ervoor dat de spieren samentrekken, waardoor ze worden versterkt en gereactiveerd.

De voordelen

Voordelen van EMS-training bij revalidatie:

  1. Spierversterking: Tijdens de revalidatieperiode kunnen spieren verzwakken als gevolg van inactiviteit of immobilisatie. EMS-training biedt een effectieve manier om spieren te versterken zonder de gewrichten te belasten. Door de gecontroleerde spiercontracties kunnen zelfs diepere spierlagen worden bereikt, wat resulteert in een algehele verbetering van de spierkracht en -functie.
  2. Verbeterde bloedcirculatie: EMS-training stimuleert de bloedcirculatie in het getrainde gebied, wat essentieel is voor een snel herstel. Een verbeterde bloedtoevoer betekent een betere aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof naar beschadigd weefsel, evenals een efficiëntere afvoer van afvalstoffen. Dit helpt bij het verminderen van ontstekingen en het versnellen van het genezingsproces.
  3. Pijnverlichting: EMS kan ook worden gebruikt als een niet-farmacologische methode voor pijnverlichting. De elektrische impulsen stimuleren de afgifte van endorfines, natuurlijke pijnstillers die in het lichaam worden geproduceerd. Dit kan bijdragen aan het verminderen van pijn en ongemak tijdens de revalidatie.
  4. Verbeterde mobiliteit en flexibiliteit: Tijdens de revalidatie kan het behouden van de mobiliteit en flexibiliteit van gewrichten een uitdaging zijn. EMS-training kan helpen bij het behouden en verbeteren van de bewegingsvrijheid door het stimuleren van spiercontracties en het vergroten van de mobiliteit van gewrichten

Leave a Reply

× Neem direct contact op!