Skip to main content
Introductie

Deze studie richt zich op het onderzoeken van het effect van whole-body electromyostimulation (WB-EMS) als een actieve herstelstrategie na intense lichaamsbeweging op de bloedstroom en lactaatverwijdering bij gezonde individuen. WB-EMS is een opkomende trainingsmethode die veelbelovende resultaten heeft laten zien in het verbeteren van spiermassa en functionele capaciteit, maar het effect op aspecten zoals bloedstroom en lactaatverwijdering is nog niet volledig begrepen.

Voorafgaand aan deze studie was er al bekendheid met het gebruik van low-frequency electrical stimulation (EMS) als een methode voor revalidatie en herstel, waarbij elektrische stimuli via huidelektroden worden toegepast om spiercontracties op te wekken. EMS wordt verondersteld de bloedstroom te verhogen, wat kan leiden tot een versnelde verwijdering van spiermetabolieten en een toename van de capillaire bloedstroom in de huid. Het activeren van de spierpompen van de ledematen kan resulteren in significante veranderingen in de bloedstroom en capillaire bloedstroom.

Deze studie werd uitgevoerd om te onderzoeken of actief herstel met behulp van WB-EMS de kenmerken van de bloedstroom in de benen kan veranderen door het gebruik van doppler-ultrageluid. Daarnaast was een doel om de effectiviteit van WB-EMS op lactaatverwijdering na intensieve lichaamsbeweging te evalueren. De hypothese was dat actief herstel met WB-EMS zou leiden tot een betere restauratie van de bloedstroom in de benen en een betere lactaatklaring dan een actief herstelprotocol alleen, wat vooral relevant is in de context van sport waar verschillende herstelinterventies vaak worden toegepast om het herstel na trainingen en wedstrijden te verbeteren.

De resultaten van de studie tonen aan dat WB-EMS mogelijk de bloedvolume in de benen verhoogt in vergelijking met conventioneel herstel. Deze veranderingen werden vergezeld door een vergelijkbare verandering in bloedlactaat direct na een maximale inspanningstest en ook na 30 en 60 minuten herstel. Deze resultaten kunnen vooral belangrijk zijn voor sporten met opeenvolgende rondes of tijdens de rustperiode bij teamsporten. Een volledig herstel na intensieve inspanning is essentieel voor een terugkeer naar homeostase, wat doorgaans binnen een uur na de inspanning optreedt. Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van WB-EMS als herstelstrategie ook enkele beperkingen heeft, zoals variabiliteit tussen individuen en methodologische overwegingen.

Over het algemeen suggereren de bevindingen van deze studie dat WB-EMS effectief kan zijn bij het verhogen van de bloedstroom na maximale lichaamsbeweging en kan bijdragen aan een verbeterd perceptie van herstel door vermindering van spierpijn en ongemak. De toename van het bloedlactaat na WB-EMS, hoewel niet significant verschillend van de controlegroep, kan wijzen op een grotere verwijdering uit actieve spieren. Er zijn echter nog meer studies nodig om de volledige impact van WB-EMS op herstel na inspanning volledig te begrijpen en eventuele beperkingen te identificeren.

Auteur(s)

Borja Sañudo, Diego Bartolomé, Sergio Tejero, Jesús Gustavo Ponce-González, Juan Pedro Loza and Arturo Figueroa

Datum van uitgave

15 april 2020

Link naar artikel

Om het volledige artikel te lezen, klik hier

Leave a Reply

× Neem direct contact op!