Skip to main content
Introductie

Deze studie onderzocht het effect van een 14 weken durend dynamisch Whole-Body Electrostimulation (WB-EMS) trainingsprogramma op de spierkracht, sprint-, spring- en schietprestaties van elite voetballers gedurende het competitieseizoen. Tweeëntwintig veldspelers werden verdeeld in 2 groepen: de WB-EMS groep (EG, n = 12) en de springtrainingsgroep (TG, n = 10). De trainingsprogramma’s werden tweemaal per week uitgevoerd naast 6-7 voetbaltrainingssessies gedurende de tweede helft van het seizoen. Deelnemers werden getest voor (baseline), tijdens (wk-7) en na (wk-14) het programma. Bloedserummonsters voor analyse van IGF-1 en CK werden genomen voorafgaand aan elke test, 15-30 minuten na en 24 uur na het trainingsprogramma.

De bevindingen van de studie toonden aan dat een 14 weken durend in-season WB-EMS programma significant de maximale kracht van één been (1RM) op de beenpersmachine verhoogde en de lineaire sprintprestaties, sprinten met richtingsveranderingen, verticaal springen en schietsnelheid verbeterde. De TG vertoonde geen veranderingen in kracht en prestaties. De EG vertoonde significant verhoogde CK-niveaus 24 uur na de training en hogere CK-niveaus in vergelijking met de TG. IGF-1-serumspiegels veranderden niet in zowel de EG als de TG.

De resultaten suggereren dat twee sessies dynamische WB-EMS-training naast 6-7 voetbalsessies per week effectief kunnen zijn voor het verbeteren van voetbalgerelateerde prestatievermogens bij professionele spelers tijdens het competitieve seizoen. Deze studie is een van de eerste die systematisch een WB-EMS-programma implementeert in de trainingsroutine van elite voetballers om de prestaties te verbeteren en de WB-EMS-methode te testen op praktische toepasbaarheid in professioneel voetbal. Verder onderzoek naar de onderliggende mechanismen van EMS, met name de acute metabole reacties op WB-EMS bij elite atleten, is nodig om een beter begrip te krijgen van de effecten van deze trainingsmethode.

Auteur(s)

Andre Filipovic, Marijke Grau, Heinz Kleinöder, Philipp Zimmer, Wildor Hollmann and Wilhelm Bloch

Datum van uitgave

1 december 2016

Link naar artikel

Om het volledige artikel te lezen, klik hier

Leave a Reply

× Neem direct contact op!