Skip to main content
Introductie

Momenteel zijn er verschillende methoden voor sporttraining die worden gebruikt om de sportieve prestaties te verbeteren. Aangezien het doel is om de effecten snel te verkrijgen, is er behoefte aan nieuwe en innovatieve methoden. Een van deze methoden is kunstmatige elektrische spierstimulatie (EMS), die wordt gebruikt als beschermende krachttraining. Het algemene doel van elektrische stimulaties is om de basis spiereigenschappen te ontwikkelen die verband houden met de training, zoals intramusculaire bloedstroom, maximale kracht en uithoudingsvermogen, met behulp van repetitieve contracties.

Bij aanvang van verschillende ongeplande sportactiviteiten activeert het centrale zenuwstelsel (CZS) over het algemeen eerst de kleinste alfa-motoneuronen. Naarmate de oefening vordert en er meer energie nodig is om de spieren te genereren, worden steeds grotere alfa-motoneuronen geactiveerd. Elektrische spierstimulatie activeert de snelle-twitch (FT) vezels, die over het algemeen moeilijker te activeren zijn en waarvan de stimulatie afhankelijk is van de grootste alfa-neuronen door de motorunit-rekruteringsvolgorde om te keren. Dit kan leiden tot een verbetering van de algehele kracht van een spier of een groep spieren door elektrische stimulatie. Elektrische spierstimulatie kan een gemakkelijke manier zijn om snelle-twitch motorunits te ’trainen’ zonder grote algehele spierinspanning.

Op dit moment is het versterken van de spier door middel van elektrische stimulatie een routinematige procedure in revalidatieklinieken, en de studies over het gebruik van EMS op gezonde skeletspieren als trainingsmethode zijn de afgelopen tien jaar toegenomen. Studies over de effecten van elektrische spierstimulatie op de spierprestaties hebben aangetoond dat hoogfrequente impulsen effectief zijn voor krachttraining, terwijl laagfrequente impulsen effectief zijn voor uithoudingsvermogen en spierherstel na vermoeidheid.

De uitgebreide variatie van de stimuleringsparameters, evenals de duur van het gehele programma en van elke sessie, beïnvloeden het succes van de trainingsprogramma’s. In dit onderzoek is de efficiëntie van EMS die wordt gebruikt in sporttrainingen bestudeerd en besproken, en zijn suggesties gegeven voor toekomstig onderzoek.

Auteur(s)

Faith Kaya and Mustafa Said Erzeybek

Datum van uitgave

8 februari 2018

Link naar artikel

Om het volledige artikel te lezen, klik hier

Leave a Reply

× Neem direct contact op!