Skip to main content
Introductie

Regelmatige lichaamsbeweging is bekend om de fysieke en mentale gezondheid te bevorderen, de stofwisseling te verbeteren en het risico op ziekten te verminderen. Spierkrachttraining speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van de spierprestaties. Het kan ook helpen bij het voorkomen van chronische ziekten zoals diabetes en osteoporose door spierontwikkeling te bevorderen en calorieverbranding te verhogen.

Voor mensen met een handicap, fragiele ouderen of degenen die niet kunnen sporten vanwege motorische of zintuiglijke zenuwbeschadiging, zijn maatregelen nodig om spiermassa en fysieke gezondheid te behouden en revalidatie te bevorderen.

Elektrische spierstimulatie (EMS) is in recente jaren beschouwd als een nieuw, aantrekkelijk en tijdbesparend middel voor fysieke fitness en revalidatietraining dat traditionele trainingsmethoden aanvult. EMS-apparaten leveren elektrische impulsen aan spieren, waardoor onvrijwillige spiercontracties ontstaan en adaptaties worden veroorzaakt.

Hoewel EMS voordelen biedt voor spierprestaties, is er variabiliteit in onderzoek met betrekking tot de effecten op lichaamssamenstelling en lichaamsvet. Het combineren van weerstandstraining met EMS lijkt echter de meeste voordelen te bieden. Het kan leiden tot een grotere werving van spiervezels en hogere trainingsintensiteiten met minder ongemak, wat potentieel leidt tot grotere aanpassingen na de training.

Ons onderzoek toont aan dat 8 weken continue weerstandstraining gecombineerd met dagelijkse EMS-training gericht op verschillende spiergroepen significante verbeteringen kan opleveren in spiermassa, bovenlichaamskracht en lichaamssamenstelling, maar niet significant effectief was voor onderlichaamsexplosieve kracht. Dit suggereert dat de combinatie van weerstandstraining en EMS een effectieve strategie kan zijn voor spieropbouw en krachtontwikkeling, terwijl het lichaamsvetpercentage wordt verminderd.

Meer onderzoek is nodig om de potentiële mechanismen achter deze effecten te begrijpen en de EMS-trainingsprotocollen verder te optimaliseren.

Auteur(s)

Mon-Chien Lee, Chin-Shan Ho, Yi-Ju Hsu, Ming-Fang Wu1 and Chi-Chang Huang

Datum van uitgave

16 oktober 2023

Link naar artikel

Om het volledige artikel te lezen, klik hier

Leave a Reply

× Neem direct contact op!