Skip to main content
Introductie

Whole-Body Electromyostimulation (WB-EMS) is een veelbelovende trainingsmethode die in 2009 in Duitsland werd geïntroduceerd en sindsdien snel en wijdverspreid is aangenomen, vooral in Europa en het Verre Oosten. Hoewel er alleen al in Duitsland meer dan 2000 commerciële WB-EMS-aanbieders zijn met ongeveer 250.000 klanten, is het onderzoek naar WB-EMS nog steeds beperkt. Een opvallend kenmerk is dat er zelfs geen verplichte definitie van WB-EMS bestaat. Daarom wordt voorgesteld om WB-EMS te definiëren als “gelijktijdige toepassing van elektrische stimuli via minstens zes stroomkanalen of de deelname van alle belangrijke spiergroepen, met een stroomimpuls die effectief is om spieradaptaties te triggeren.”

Het onderzoek naar WB-EMS heeft tot doel geïnspireerd onderzoek aan te moedigen in alle disciplines. Van de 24 ingediende artikelen zijn er 15 geaccepteerd sinds de voltooiing van dit onderzoeksthema. Vijf bijdragen richten zich op basis-EMS-onderzoek, voornamelijk om geoptimaliseerde WB-EMS-protocollen af te leiden. De meerderheid van de projecten richtte zich op fitness en prestaties, waarbij zeven studies zich concentreerden op deze domeinen.

In wezen tonen de meeste studies aan dat WB-EMS inderdaad een effectieve trainingsmethode kan zijn voor het verbeteren van gezondheids- en prestatiegerelateerde parameters. Overgedragen naar de klinische praktijk kan WB-EMS dus een optie zijn voor mensen met beperkte tijd en het onvermogen of de onwil om conventioneel te trainen. Dit omvat ook atleten die op zoek zijn naar tijdefficiënte trainingsprotocollen om secundaire trainingsdoelen met betrekking tot kracht en vermogen te beïnvloeden.

Echter, naast de effectiviteit hebben andere minder positieve aspecten van WB-EMS tekortgeschoten in dit onderzoeksthema. Gebaseerd op de kunstmatige toepassing ervan, komen fysiologische mechanismen die beschermen tegen overbelasting tijdens conventionele training niet aan bod tijdens EMS. Dus, gezien het feit dat zelfs lokale EMS-toepassing ernstige rabdomyolyse kan veroorzaken, is het duidelijk dat een technologie die tot 2600 cm2 spiergebieden tegelijk kan stimuleren, een hoog risico met zich meebrengt op het veroorzaken van onbedoelde effecten.

Daarom is het van cruciaal belang om veilige en effectieve toepassingen van WB-EMS te waarborgen, met strikte begeleiding van goed opgeleide instructeurs en aandacht voor individuele reacties op de behandeling. Dit omvat ook een duidelijke regulering en richtlijnen voor het gebruik van WB-EMS in verschillende toepassingsgebieden, waaronder sport, fitness, en klinische omgevingen.

Auteur(s)

Wolfgang Kemmler, Heinz Kleinöder and Michael Fröhlich

Datum van uitgave

26 mei 2020

Link naar artikel

Om het volledige artikel te lezen, klik hier

Leave a Reply

× Neem direct contact op!