Skip to main content
Introductie

In deze studie onderzochten de auteurs het effect van de combinatie van neuromusculaire elektrische stimulatie van het hele lichaam (WB-NMES) en vrijwillige oefening op metabole reacties bij mensen. Het is algemeen bekend dat lichaamsbeweging cruciaal is voor de preventie en behandeling van metabole aandoeningen, zoals type 2 diabetes mellitus. Aerobe oefeningen voor het conditioneren van metabole en cardiovasculaire systemen en weerstandsoefeningen voor het versterken van spieren vormen belangrijke componenten van het aanbevolen oefenregime. Echter, weerstandstraining kan leiden tot stress op gewrichten, en neuromusculaire elektrische stimulatie (NMES) wordt beschouwd als een alternatieve methode voor mensen die geen intensieve oefeningen kunnen uitvoeren.

De onderzoekers pasten WB-NMES toe op verschillende spiergroepen en voerden ook vrijwillige oefeningen uit. Ze ontdekten dat de combinatie van deze twee vormen van oefening resulteerde in een significante toename van het energieverbruik, zuurstofopname en bloedlactaatconcentratie in vergelijking met afzonderlijk uitgevoerde oefeningen. Deze toename was zelfs hoger dan de som van de afzonderlijke oefeningen. Opvallend was dat de toevoeging van WB-NMES aan vrijwillige oefeningen resulteerde in een lagere zuurstofopname vergeleken met de som van zuurstofopname tijdens afzonderlijke oefeningen. Dit suggereert dat de combinatie van WB-NMES en vrijwillige oefening een unieke metabole respons veroorzaakt die niet eenvoudig kan worden verklaard door de afzonderlijke componenten.

Ondanks de significante afname in maximale vrijwillige contractie na alle oefeningen, waren er geen significante verschillen tussen de verschillende oefeningstypes in termen van lokale neuromusculaire vermoeidheid, zoals beoordeeld door de maximale vrijwillige contractie van de knie-extensor- en elleboogflexormusculatuur. Deze bevinding suggereert dat de metabole respons en lokale vermoeidheid niet volledig parallel lopen.

De resultaten van deze studie tonen aan dat de combinatie van vrijwillige oefening en WB-NMES kan leiden tot een verhoogd energieverbruik en specifieke metabole reacties, wat deze gecombineerde aanpak relevant maakt voor bepaalde doelgroepen, zoals patiënten met type 2 diabetes mellitus of oudere volwassenen.

 

Auteur(s)

Kohei Watanabe, Takahiro Yoshida, Tomoki Ishikawa, Shuhei Kawade and Toshio Moritani

Datum van uitgave

20 maart 2019

Link naar artikel

Om het volledige artikel te lezen, klik hier 

Leave a Reply

× Neem direct contact op!