Skip to main content
Introductie

Het verlies van vrijwillige beweging kan ernstige gevolgen hebben voor de onafhankelijkheid en kwaliteit van leven, vooral bij aandoeningen zoals een beroerte en ruggenmergletsel (SCI). Neuroplasticiteit, de capaciteit van het zenuwstelsel om zichzelf te herorganiseren, heeft de neurorevalidatie aanzienlijk verbeterd. Een belangrijke interventie die hieruit voortkwam, is Functionele Elektrische Stimulatie Therapie (FEST).

Een beroerte, de vijfde doodsoorzaak in de Verenigde Staten, kan leiden tot hemiplegie, waarbij de motorische functie van één lichaamshelft wordt aangetast. Bij SCI resulteert schade aan het ruggenmerg in verlies van sensorische en/of motorische functie. De ernst en locatie van de schade bepalen de effecten, variërend van paraplegie tot tetraplegie.

Revalidatie na een beroerte of SCI is essentieel om vrijwillige motorische functie te herstellen, en recente interventies zijn gebaseerd op het begrip van neuroplasticiteit. FEST maakt gebruik van elektrische stimulatie om de herorganisatie van het zenuwstelsel te bevorderen en de vrijwillige beweging te herstellen.

 

In conclusie duidt het onderzoek op een veelbelovende toekomst voor FES in neurorevalidatie. Verdere integratie met geavanceerde interfaces en de opkomst van textielgebaseerde benaderingen beloven een impactvolle verbetering van behandelingen voor mensen met bewegingsbeperkingen. Het pad naar effectievere en toegankelijkere neurorevalidatie lijkt helder, met hoop op een verhoogde levenskwaliteit voor de getroffen individuen.

Auteur(s)

Cesar Marquez‑Chin and Milos R. Popovic

Datum van uitgave

24 mei 2020

Link naar artikel

Om het volledige artikel te lezen, klik hier

Leave a Reply

× Neem direct contact op!