Skip to main content
Introductie

Hele lichaamselektromyostimulatie (WB-EMS) is een effectieve, zij het potentieel schadelijke technologie wanneer verkeerd toegepast. Een competente en verantwoordelijke benadering van deze trainingsmethode is essentieel om positieve effecten te genereren en negatieve bijwerkingen te voorkomen. Daarom zijn er richtlijnen opgesteld om de veiligheid en effectiviteit van WB-EMS-training te waarborgen. Deze richtlijnen moeten worden beschouwd als leidraad voor zowel trainers als deelnemers om een optimale ervaring te garanderen.

Algemene Overwegingen

Voorafgaand aan de WB-EMS-training is het raadzaam om een sportmedisch onderzoek te ondergaan, vooral bij training op hoge intensiteit. Dit onderzoek kan mogelijke risico’s identificeren en deelnemers helpen zich voor te bereiden op de training. Bovendien moet WB-EMS-training worden gegeven en begeleid door een erkende en bij voorkeur ervaren trainer. Een goede kennis van de toepassing van WB-EMS is cruciaal om de veiligheid van deelnemers te waarborgen. Trainers moeten daarom een officiële basisopleiding hebben, inclusief specifieke training in WB-EMS-theorie en praktijk.

Voorbereiding op de Training

Voor de training moeten trainers een gedetailleerde anamnese uitvoeren om eventuele contra-indicaties vast te stellen. Deelnemers moeten ook een geïnformeerde toestemmingsverklaring ondertekenen om hun begrip van de risico’s en kenmerken van WB-EMS-toepassing te bevestigen. Daarnaast moeten deelnemers zich voorbereiden op de training door zich te onthouden van alcohol, drugs en stress. Voldoende koolhydraatinname voor de sessie wordt aanbevolen, evenals extra vochtinname om nierstress te verminderen.

Tijdens de Training

Tijdens de training moet de intensiteit geleidelijk worden verhoogd om deelnemers te beschermen tegen overbelasting. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de ervaring van de deelnemer en mogelijke reacties op de stimulatie. Een nauwlettend toezicht door de trainer is essentieel om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen. Daarom moet er een nauwe interactie en nabijheid zijn tussen trainer en deelnemer, waarbij de trainer frequent feedback vraagt over de ervaren inspanning en de visuele monitoring van de deelnemer handhaaft.

Veiligheidsaspecten tijdens en na de Training

Tijdens de WB-EMS-sessie moet de trainer zich uitsluitend richten op het welzijn van de deelnemers. Voor, tijdens en na de trainingssessie moet de trainer de conditie van de deelnemer zowel verbaal als visueel controleren om gezondheidsrisico’s uit te sluiten en een effectieve training te waarborgen. Indien er tijdens de training enige ongewenste effecten worden waargenomen door de trainer of gemeld door de deelnemers, moet de trainingssessie onmiddellijk worden gestopt.

Conclusie

Deze richtlijnen bieden een leidraad voor het veilig en effectief gebruik van hele lichaamselektromyostimulatie (WB-EMS). Door deze aanbevelingen te volgen, kunnen trainers en deelnemers de voordelen van WB-EMS maximaliseren, terwijl de risico’s tot een minimum worden beperkt. Het naleven van deze richtlijnen is essentieel om een positieve trainingservaring te garanderen en mogelijke schadelijke bijwerkingen te voorkomen.

Auteur(s)

Wolfgang Kemmler, Michael Fröhlich, Oliver Ludwig, Christoph Eifler, Simon von Stengel, Sebastian Willert, Marc Teschler, Anja Weissenfels, Heinz Kleinöder, Florian Micke, Nicolas Wirtz, Christoph Zinner, Andre Filipovic, Bernd Wegener, Joshua Berger, Alexandre Evangelista, Stefano D’Ottavio, Jaskanwal Deep Singh Sara, Amir Lerman, Unai A. Perez de Arrilucea Le Floc’h, Abraham Carle-Calo, Angel Guitierrez and Francisco J. Amaro-Gahete

Datum van uitgave

22 maart 2023

Link naar artikel

Om het volledige artikel te lezen, klik hier

Leave a Reply

× Neem direct contact op!