Skip to main content
Introductie

Deze studie onderzoekt de doeltreffendheid van therapeutische elektrische spierstimulatie (EMS) bij de behandeling van hamstringblessures door middel van voorgeschreven protocollen voor functionele sportrevalidatie. Het specifieke doel is om de effecten van EMS-training op de kracht en prestaties van de hamstringspieren te evalueren. De onderzoekers hanteren een experimenteel onderzoeksontwerp waarbij actieve deelnemers worden betrokken, en er wordt specifiek gelet op de hamstring-tot-quadriceps verhouding (H/Q) als inclusiecriterium.

Gedurende vier weken passen de onderzoekers EMS-training toe op de hamstringspieren en beoordelen ze de resultaten met behulp van verschillende meetparameters. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een Humac Norm 7000 Isokinetische Dynamometer en een Chattanooga Intelect Mobile Combo spierstimulator volgens het 10-50-10 of “Russisch Protocol”. De inclusiecriteria omvatten onder andere het ontbreken van specifieke blessures, een BMI van minder dan 30 kg/m2, regelmatige fysieke activiteit, en een initiële H/Q-verhouding van minder dan 60% bij een isokinetische testsnelheid van 60°/s.

De resultaten tonen significant positieve veranderingen na de intensieve EMS-training. Zowel de isokinetische knieflexiekracht als het verrichte werk vertonen aanzienlijke toenames. Opmerkelijk is de stijging van de H/Q-verhouding met 21,4% na de EMS-training. Dit wijst op een effectieve versterking van de hamstringspieren, wat van belang kan zijn voor atleten en in het bijzonder voor het corrigeren van een lage H/Q-verhouding die geassocieerd wordt met een verhoogd risico op knieblessures.

De studie benadrukt dat EMS-training niet alleen responsief is voor de quadriceps maar ook effectief blijkt te zijn voor de hamstringspiergroep. Het suggereert ook dat EMS-training nuttig kan zijn in het kader van sportrevalidatie, vooral tijdens de vroege fasen van musculoskeletale revalidatie.

Ondanks veelbelovende resultaten benadrukken de onderzoekers de noodzaak van toekomstig onderzoek met grotere en gevarieerdere steekproeven, evenals de uitbreiding van de studie naar andere spiergroepen.

Auteur(s)

Karthikeyan T, A S Moorthy

Datum van uitgave

Januari 2016

Link naar artikel

Om het volledige artikel te lezen, klik hier

Leave a Reply

× Neem direct contact op!